Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mijn man en ik willen zekerheid dat we samen in een graf komen


27 juli 2013

Vraag nummer: 35179

Ik en mijn man willen graag samen in een graf komen te liggen alleen weet ik niet hoe ik dit regelen moet dat we die zekerheid hebbe dat dat ook gebeurd

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u na het overlijden van uw man een tweepersoons graf aanschaft, lijkt het logisch dat u na uw overlijden in dat graf bijgezet wordt. Idem, als u het eerst overlijdt en uw man een tweepersoons graf aanschaft.

U vraagt: Hoe heb ik zekerheid dat wij inderdaad ook samen in 1 graf terecht komen?
Dan zou ik eerst een wedervraag moeten stellen: waarom zou u twijfel hebben dat het niet zou gebeuren? Want in een normaal geval gebeurt het altijd zo dat als bij het overlijden van een echtgenoot een 2-persoons graf wordt aangeschaft, de langstlevende daar later in wordt bijgezet.

Maar er zijn wel eens situaties waarin het niet gebeurt. Dat kan als er kinderen (soms uit een ander huwelijk) zijn die er op tegen zijn, om welke reden dan ook. Of omdat er geen kinderen of anderen dwars liggen, maar omdat voor de bijzetting de grafhuur verlengd moet worden en daar geen geld voor is. Ik heb ook wel meegemaakt dat er door de gemeente die een begraafplaats beheerde een vergissing was gemaakt over de tenaamstelling van het graf, waardoor iemand niet in het juiste graf terecht kwam en daarover een rechtszaak moest worden gevoerd.

Als er voldoende geld voor een 2-persoons graf is en er met nabestaanden geen problemen te verwachten zijn, zie ik geen reden voor een speciale regeling. Wel kan het verstandig zijn dat zowel u als uw man ieder een handgeschreven codicil opmaken, waarin u aangeeft samen begraven te willen worden. Het kan handig zijn als u de begraafplaats van uw keuze noemt en ook uw wensen voor een grafmonument op papier zet.

Als u problemen verwacht, bijvoorbeeld met kinderen uit een eerder huwelijk, kan het verstandig zijn om wel een uitgebreide regeling te treffen. Dan kunt u bij testament een executeur benoemen, die als taak heeft de begrafenis te regelen conform de wensen in uw testament. In het testament regelt u waar u een graf wenst, en wie het graf beheert, bijvoorbeeld de neutrale stichting Grafzorg Nederland, om te voorkomen dat als een kind rechthebbende van het graf wordt, hij/zij de bijzetting zal verhinderen, of na een bijzetting de plaatsing van een grafmonument verhindert of een overledene opgraaft. Ook moet u regelen dat er voldoende geld is om de kosten van het graf te regelen, onafhankelijk van eventuele onwillige nabestaanden of erfgenamen. Dat kan ook bij Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE