Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Hernummeren van grafnummers


31 januari 2017

Vraag nummer: 49397

Geachte heer van der Putten,
In onze begraafplaatsadministratie komen bepaalde grafnummers 2 x en soms zelfs 3 x voor. Het onderscheid wordt gemaakt door de grafsoort die eraan gekoppeld is, bijv. kindergraf, éénpersoonsgraf of tweepersoonsgraf. Dit is van oudsher al zo ontstaan. Omdat het vanaf nu ook is toegestaan om bijvoorbeeld op een tweepersoonsafdeling een éénpersoonsgraf uit te geven, levert dit problemen op met de registratie. Indien wij besluiten om over te gaan tot een andere indeling van de begraafplaats en evt. vernummering van de graven, heeft dit juridisch gezien consequenties en zijn wij verplicht om iedere rechthebbende hiervan op de hoogte te stellen?
Met vriendelijke groet,
medewerker gemeente X

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De wijziging van de nummering van de graven heeft juridisch geen consequenties.

Ik ken wel wat voorbeelden van begraafplaatsen die de nummering van de graven veranderden. Die hebben de rechthebbenden niet een voor een van die wijziging in kennis gesteld. Maar dat kwam ook omdat die wijzigingen niet ingrijpend waren. Bijvoorbeeld een graf nummer 1234 werd graf N-S-1234. Men kon er het oude nummer 1234 makkelijk in terug vinden.

Het ligt anders als graf nummer 1234 straks nummer 67844 gaat worden. Dan lijkt het er totaal niet meer op en wordt dat een bron van misverstanden.

Ik zou geneigd zijn om heel lang beide nummers naast elkaar te gebruiken. Wij van Uitvaart.nl hebben in juli 2011 op deze site wegens de enorme uitbreiding van de content ook eens een omzetting van nummers gehad. Er is toen voor gekozen om in de Juridische adviesrubriek bij de nieuwe nummers ook altijd de oude nummering te vermelden. Zie bijvoorbeeld vraag 'Uitvaart regelen buiten de kinderen om uit 2009. U ziet dan: 'Vraag nummer: 6480 (oude nummer: 12906)'.
Als uw gemeente de komende 20 jaar beide nummers in aktes, correspondentie en aanslagen gebruikt, is er geen verwisseling en sterft het oude nummer op den duur langzaam uit. Want nieuwe graven krijgen alleen een nieuw nummer. Bij de verlenging van grafrechten zou ik zowel het nieuwe als het oude nummer blijven gebruiken, als ik u was.

U zou een conversietabel, waarbij de oude nummers worden omgezet in nieuwe nummers, op de site van de gemeente kunnen publiceren.

Een verplichting om rechthebbenden van graven persoonlijke mede te delen dat er een nieuwe nummering wordt ingevoerd, zie ik niet. Ik zou er wel een persbericht over maken en een item op de site.

Het is niet nodig om de beheersverordening op enig onderdeel aan te passen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE