Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Handtekening verzoek aankoop graf


4 oktober 2017

Vraag nummer: 52231

Geachte mr. Van Putten,

Dank u voor uw snelle reactie. Wij zijn het volledig met u eens maar er rest ons nog een vraag. Is hiervoor een wettelijke basis bv. Wet op de lijk Bezorging? Ook voor overschrijving van een graf altijd handtekening van de rechthebbende nodig?

Antwoord:

Geachte heer,

De noodzaak van een handtekening is gewoon algemeen recht. In het verbintenissenrecht, denk ik, want het is zo basaal. Dat stelt geen enkele jurist ooit ter discussie. Maar er zijn ook bijzondere wetten met eigen nadrukkelijke regelingen.

In de Algemene wet bestuursrecht staat dat aanvragen schriftelijk moeten worden gedaan en dat besluiten van de gemeente en andere overheden schriftelijk moeten worden genomen. Een schriftelijke aanvraag is pas compleet met handtekening en een beschikking van burgemeester en wethouders idem. Schriftelijk = altijd inclusief handtekening.

Ik heb bijvoorbeeld onlangs bij een gemeente een bezwaarschrift ingediend tegen het verlenen van een grafrecht aan een derde. De betreffende akte is niet ondertekend. Een grafakte zonder handtekening is geen geldige akte. Het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering regelt in artikel 156, eerste lid: "Akten zijn ondertekende geschriften, bestemd om tot bewijs te dienen".

Voor de overschrijving van een graf is inderdaad ook altijd een handtekening nodig, tenzij de rechthebbende overleden is. Maar daar moet dan bewijs van zijn. Ook weer schriftelijk, natuurlijk ;-)

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE