Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ondertekening verzoek aankoop graf


3 oktober 2017

Vraag nummer: 52219

Dient een verzoek voor aankoop van een graf voor zien te zijn van een handtekening rechthebbende of mag begrafenisondernemer hiervoor ook tekenen of kan dit zelfs zonder handtekening?

Antwoord:

Geachte heer,

Juridisch is het heel eenvoudig: wie een aanvraag ondertekent gaat een verplichting aan. Wie niet tekent, niet.

Een aanvraag voor de uitgifte van een graf zonder handtekening accepteren is een soort juridische zelfmoord van de gemeente. Ik zeg het even scherp, maar dat moet u dus never nooit accepteren. Als er geen handtekening staat, is niemand verplicht de kosten te betalen.

Ik zou als ik gemeente was, de aanvraag liefst ondertekend zien door 2 partijen, de opdrachtgever vanuit de familie en de uitvaartondernemer. Dan zijn beide partijen aansprakelijk voor kosten. Twee aansprakelijke partijen zijn natuurlijk voor u altijd beter dan een.

U mag ook nooit een graf voor een bijzetting openen zonder een handtekening van de verantwoordelijke op papier. Soms proberen uitvaartondernemers een begraving zonder handtekening toch door te drukken ("De rechthebbende is ernstig ziek"; "Ik beng de handtekening morgen wel langs", etc.). Nooit doen. Soms komen er geen problemen van, maar als er wel problemen van komen, zijn die meteen ook groot.

Handtekeningen zijn er niet voor niets. U moet ook alleen de originele handtekeningen accepteren; geen fax, geen kopie, geen scan. Alleen het origineel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolg 'Handtekening verzoek aankoop graf'.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE