Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf opruiming kerkhof te Schinnen


6 september 2016

Vraag nummer: 47236

mijn beide ouders liggen begraven in een dubbelgraf. Vanaf 2018 zijn we in de mogelijkheid opruimen of verlengen. We kiezen voor opruiming. Onze vraag is mag de parochie Schinnen hiervoor kosten in rekening brengen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een kerkelijke begraafplaatshouder mag dergelijke kosten alleen rekenen als deze kosten ook al bekend waren op het moment van de uitgifte van het graf. Als de begraafplaatshouder een graf uitgeeft, weet hij dat de huur een keer eindigt en dat men nog eens een grafmonument moet verwijderen. Dat zit normaal gesproken in de prijs van de huur van het graf.

Als (de aankondiging van) deze toekomstige kosten 20 of 30 jaar geleden bij de uitgifte van het dubbelgraf niet in de grafakte of in het beheersreglement van de begraafplaats stonden, mag men ze nu niet in rekening brengen.
Laat men maar eens aantonen op grond van wat men gerechtigd is om die kosten in rekening te brengen.

Ik zou als ik u was de kosten gewoon niet betalen. Als men de kosten via de deurwaarder of rechtbank zou willen innen, moet men eerst maar eens de grondslag van die vordering aantonen. Welnu, die is er niet.

Zie vraag 7715 'Graf opzeggen / kosten ruimen grafmonument' in de lijst van 'Meest gestelde vragen' op de homepage van deze adviesrubriek http://www.uitvaart.nl/vraag-een-expert/juridisch-advies
Daar staan ook verwijzingen naar vergelijkbare vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Natuurlijk begraven op nieuwe natuurbegraafplaats Midden Limburg


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE