Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gemeente Schouwen-Duiveland wil familiegraf niet vrijgeven (boom bij graf) (2)


13 mei 2020

Vraag nummer: 60737

Geachte webmaster,

Op 1 mei jl. is mijn vader overleden op de leeftijd van bijna 96 jaar. Ondanks de Covid-19 crisis mochten wij ondervinden dat alle betrokken instanties maximaal op een zeer humane manier meewerkten om alles goed te laten verlopen. Van verzorginsinstelling tot uitvaartondernemer, van artsen tot personeel, werkelijk fantastisch.

Helaas was er één instantie - de gemeente Schouwen-Duiveland - die besloot om op uitermate dubieuze gronden op maandag 3 mei het familiegraf niet vrij te willen geven. Er stond een boom in de weg. En hoewel er op de begraafplaats Zierikzee niet één “monumentale boom” geregistreerd staat besloten de verantwoordelijke personen deze wel als dusdanig te beschouwen.

Communicatie met de Gemeente Schouwen-Duiveland was helaas onmogelijk, deze communiceert alleen “via de juffrouw aan de balie” naar via de begrafenisondernemer die vervolgens als spreekbuis naar de nabestaanden mag fungeren.

Op onze vraag in de juridische adviesrubriek van mr. van der Putten in Velp (Gld) kwam binnen enkele uren al een antwoord:

De primaire functie van een begraafplaats is om er te begraven. Het
eventueel ook zijn van arboretum is een bijkomende aspect. Mensen
hoeven niet te wijken voor bomen, op een begraafplaats.

I.v.m. het weekend én bevrijdingsdag was het pas mogelijk om - nauwelijks 72 uur voor aanvang van de rouwplechtigheid - onze rechtsbijstand te informeren.

Na intensief telefonisch contact gedurende de woensdagmorgen/middag, met meerdere meedenkende medewerkers en juristen van de ACHMEA Rechtsbijstand heeft deze de zaak woensdagmiddag 6 mei met spoed overgedragen aan het juridisch adviesbureau van mr. van der Putten.
Mr. van der Putten heeft er - vergeef me de uitdrukking - geen gras over laten groeien en is direct aan de slag gegaan. Rond 23:30uur ’s avonds kwamen er al meerdere emails binnen met een helder en duidelijk stappenplan, was de gemeente aangeschreven en werd om een duidelijk schriftelijk besluit gevraagd, uiterlijk de volgende ochtend 12 uur.

Ondanks zijn (over)volle agenda zag hij zelfs donderdagmorgen nog kans om niet alleen een rechtszitting voor te bereiden maar ook om ons daarvan telefonisch op de hoogte te houden. Ook in de uren daarna werden wij voortdurend op de geïnformeerd over zijn stappen en de reacties van de Gemeente Schouwen-Duiveland (of beter gezegd: het ontbreken daarvan).

Nadat mr. van der Puten op donderdagmiddag al een rechtszitting had aangevraagd en gepland was voor vrijdag is de Gemeente Schouwen-Duiveland overstag gegaan, niet in de laatste plaats omdat zij juridisch gezien geen enkele grond hadden om het familiegraf niet vrij te geven.

In deze zeer korte en heftige tijd hebben wij mr. van der Putten leren kennen als een bijzonder voortvarend persoon, zeer adequaat, zeer snel in zijn acties maar ook heel persoonlijk betrokken. Dankzij de snelle doorverwijzing op uw site naar mr. van der Putten en zijn zeer snelle handelswijze hebben wij mijn vader zaterdag 09 mei volgens zijn wens en wens van mijn moeder mogen begraven in het familiegraf.

Hiervoor onze hartelijke dank

Namens de familie:

Hans den Boer
Marie-Christine Goergen

Antwoord:

Geachte heer en mevrouw,

Hartelijk dank voor het delen van uw ervaringen.
Uw aanvankelijke vraag is te vinden ondervraag nummer 60666.

Ik was uiteraard ook blij dat uw vader kon worden begraven in het graf waar hij dat zelf wenste, bij zijn ouders.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?