Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Beëindigen eigen graf 2


27 juli 2017

Vraag nummer: 51474

Mijn excuus voor de onduidelijkheid.
Mw YY is mijn zus.
In 2018 verloopt het grafrecht van mijn vader. Je moet dan aangeven of je wil verlengen of beëindigen.
Mijn moeder wil het graf van mijn vader beëindigen en wil niet dat mijn zus het overneemt. Nu staat mijn zus bij de begraafplaats geregistreerd. Dat als mijn moeder besluit het graf te beëindigen dat het recht van het graf van onze vader over kan gaan op haar. Het bovenstaande in de vorige mail heb ik ontvangen van de begraafplaats. Mijn vraag aan u is of dit juist is. Met het laatste bedoelde ik. Na het overleden van mijn vader hebben alle kinderen bij de notaris getekend. Voor een volmacht dat onze moeder alles kan en mag regelen. Het moeilijke punt is dat mijn moeder en haar dochter geen contact meer met elkaar hebben.
Ik hoop dat het zo duidelijk is

Met vriendelijke groet
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw moeder kan niet het grafrecht eindigen en voorkomen dat uw zus het grafrecht overneemt. Zij kan geen ruiming door de begraafplaatshouder afdwingen; die is daar vrij is. Maar alle begraafplaatshouders geven nadat een rechthebbende de rechten opgeeft, het graf weer uit aan een ander die daar prijs op stelt. Per slot zijn graven er om de nagedachtenis aan overledenen vorm te geven. Dat gebeurt zolang iemand er behoefte aan heeft.
Als over een dergelijke kwestie een rechtszaak zou plaatsvinden hoeft er niet getwijfeld te worden over de uitkomst: een rechter wil altijd iemand de kans geven het graf te behouden.

Het enige alternatief dat uw moeder heeft, is om gedurende de looptijd van het graf bij de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt, vergunning te vragen om de stoffelijke resten op te graven en te laten cremeren. Dan kan het graf verdwijnen. Zoiets kost in de regel iets tussen 1.500,- en 2.500,- euro.

Het voornemen om vergunning te verlenen zal door de gemeente en Yarden moeten worden medegedeeld aan uw zus, die de kans zal hebben daar bezwaar tegen aan te tekenen. Wat is dan het redelijke belang van uw moeder om te cremeren, afgezet tegen de wens van uw zus om het graf te behouden? De grote lijn in de rechtspraak is dan om het graf in stand te houden, met de gedachte dat eventueel cremeren en verstrooien later altijd nog kan.

Zie over opgraven en cremeren ook:


De volmacht van alle kinderen na het overlijden van vader voor uw moeder heeft hier niets mee te maken. Dat zal betrekking hebben op de afhandeling van de nalatenschap en op het regelen van de uitvaart. Daar valt niet het 20 jaar later laten verwijderen van een graf onder. Bovendien kan uw zus haar volmacht op elk moment intrekken, als dat een discussiepunt zou zijn.

Uw algemene vraag was: is de informatie van de begraafplaatshouder, Yarden, juist? Ja, die klopt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE