Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afkoop onderhoud graf Oud Rijswijk


28 december 2016

Vraag nummer: 48769

Goede morgen.
Mijn moeder is 3 weken geleden in het particulier graf voor 3 personen op de begraafplaats in Oud Rijswijk bij mijn vader begraven. Dit graf is in 1962 door mijn moeder na het overlijden van mijn vader gekocht. Nu heb ik ook een brief gekregen van yarden i.v.m overschrijving van rechthebbende. Daar staat in dat de nieuwe rechthebbende verplicht is tot afkoop van onderhoud en dat de nieuwe rechthebbende zich bereid verklaart alle lopende en toekomstige financiële verplichtingen op zich te nemen. Mijn moeder heeft het graf gekocht en er zijn al die jaren nooit kosten in rekening gebracht. Ben benieuwd hoe het met de client van Mirjam Leenhouts is afgelopen (vraag 4167). Zijn de kosten inderdaad berekend of is het zoals u in de video uitlegt ten onrechte en zijn de kosten ingetrokken

Met vriendelijke groet Margaret Loeven

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Yarden kan u of een andere nieuwe rechthebbende van een bestaand graf voor onbepaalde tijd op die begraafplaats niet verplichten om onderhoud van het graf af te kopen. Ik adviseer u om een overeenkomst of brief waarin staat dat u instemt met de afkoop van het onderhoud niet te ondertekenen, of de passages daarover door te strepen.

Mijn antwoord op vraag nummer 4167 Afkoop kosten onderhoud bij overschrijving grafrecht. Mag dat? (nee) is nog helemaal actueel.

Hoe het de cliënt van mr Leenhouts vergaan is, weet ik niet. Het is mij wel bekend dat anderen de afkoop op deze begraafplaats ook geweigerd hebben en dat Yarden dan geen verdere stappen kan ondernemen. De afkoop is vrijwillig, al presenteert Yarden het niet zo.

Zie ook: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?


Ik adviseer iedereen altijd om geen enkel stuk te tekenen waarin hij of zijn zich bereid verklaart alle lopende en toekomstige financiële verplichtingen op zich te nemen. Dat is een blanco cheque voor een onbekende situatie. Laat de wederpartij maar concreet duidelijk maken welke verplichtingen er nog lopen en welke in de toekomst te verwachten zijn. Dan kunt u afwegen of u die voorwaarden wel of niet accepteert. Dat principe geldt ook voor de overschrijving van grafrechten.

Stel dat u er met Yarden niet uit komt (maar ik verwacht geen problemen als u mijn advies volgt), dan kunt u zich wenden tot de Ombudsman uitvaartwezen. Zie voor de procedure www.OmbudsmanUitvaartwezen.nl

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE