opvoeding/voogdij kind


4 januari 2005

Vraag nummer: 8953  (oude nummer: 5297)

Moeder 33 jaar, volledig gezag over dochter 10 mnd en samenwonend met de vader 31 jaar. Kind is wel erkend. Gezamenlijk gezag is op verzoek van moeder niet aangevraagd. Relatie met de ouders van de vader (opa en oma) is ernstig verstoord met moeder. Moeder wil niet gezien het gedrag en de houding dat de dochter veel contact heeft met opa en oma. De vader heeft nog wel redelijk contact. Moeders wil is dat het volledige gezag niet naar de vader gaat maar mogelijk gedeeld naar een oom en tante. Verder wil moeder ten alle tijde voorkomen dat de creche opgezegd wordt en de dagopvang naar opa en oma gaat of de dochter regelmatig daar logeert of verblijft. Financieel kan er wat voor vrij worden gemaakt door moeder om e.e.a. te bekostigen. Hoe is dit te regelen??

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Tja, lastig, heel erg lastig. Het kind is erkend, dus daarmee staan familierechtelijke betrekkingen tussen en kind en de vader vast. Dat wil zeggen dat de vader, ook indien u een testament heeft gemaakt waarin oom en tante benoemd worden tot voogd, de vader het voogdijschap na uw overlijden kan opeisen.

Dat wil niet zeggen dat u geen testament moet maken. In tegendeel. Het is zelfs zeer aan te raden, ook voor andere zaken. Neemt u contact daarover op met een notaris.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >