loon of vergoeding


17 augustus 2007

Vraag nummer: 11221  (oude nummer: 9574)

Bij notariele akte (1993) ben ik gevolmachtigd de gehele administratie, beheer etc voor een oud-tante te behartigen. Haar kinderen verblijven in het buitenland.
SInds begin dit jaar ben ik tevens benoemd tot excuteur testamentair. Ik heb het werk/beheer etc altijd gratis gedaan, momenteel wordt het echter een flinke klus daar zij in een verpleeghuis verblijft en niet meer terug zal komen in haar woning.
Mag er voor het werk, zoals opruimen en straks ontruimen huis en de administratie en het reizen naar verpleeghuis een vergoedign worden gevraagd? Heb ik daar b.v. recht op en zo ja, wat is dan een reeel bedrag per uur? (zij is sinds kort licht dementerend, 92 jaar)
Graag een reactie.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als executeur (dus pas ingaande bij overlijden) is er volgens de wet sprake van een wettelijk loon van 1% van het vermogen. Bewindvoerders (gedurende het leven) hebben eveneens recht op een wettelijk loon. U zou dat in overleg met mevrouw van toepassing kunnen verklaren op uw volmacht óf het vermogen van mevrouw onder bewind laten stellen en u tot bewindvorder laten benoemen (indien gewenst en mogelijk). Folders over bewind kunt u bij postbus 51 opvragen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE