Beheer en inzage moeders rekening


15 april 2009

Vraag nummer: 12572  (oude nummer: 12783)

Mijn zus en ik zijn door mijn moeder gemachtigd ovoor het beheer van haar rekeningen. We zijn met 4 kinderen, mijn oudste zus heeft zich 2 jaar geleden teruggetrokken voor de zorg om mijn moeder (89) en komt alleen langs wanneer zij het wil. Mijn andere zusje en wij doen de boodschappen voor moeder, kopen haar kleding, hebben contacten met de thuiszorg (ze woont nog op zichzelf) etc. De uitgaven die wij voor mijn moeder doen worden overgemaakt door ons.
Nu heeft de vriend van mijn oudste zus dit jaar de belastingen voor mijn moeder gedaan omdat mijn zwager, die het normaal doet, in het buitenland zit voor zijn werk.
Deze vriend belde mij hysterisch op want er was, volgens hem, veel geld van een rekening van mijn moeder gehaald.
Ik heb dat uitgezocht en dat kwam omdat mijn moeder vorig jaar haar kamer had laten schilderen, kleding heeft gekocht en wij drieen zijn een lang weekend met haar weggeweest en dat heeft ze voor ons betaald uit dankbaarheid omdat we zoveel voor haar doen.
De vriend van mijn zus vertrouwt ons niet (mijn moeder krijgt gewoon de afschriften thuis en weet er uiteraard vanaf, ze is niet dement alleen haar korte termijn geheugen is slecht) en eist nu dat er een financieel adviseur de boel komt inspecteren en is samen met mijn oudste zus (die verder niks voor mijn moeder doet) allerlei dingen aan het regelen zodat wij geen volmacht meer hebben en wete ik veel wat nog meer.
Mijn moeder baalt van mijn zus en wil dat wij alles gewoon blijven doen en zegt dat mijn zus alleen haar erfenis aan het veilig stellen is.
Wat kunnen we hiermee? Hebben zij recht op inzage van mijn moeders rekeningen en het recht mijn moeder te overrulen? Daarbij komt ook nog dat ze alles buiten mijn moeder om doen en dan gebruik maken van mijn moeders vergeetachtigheid.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als er door of met instemming van uw moeder namens haar (bij voorkeur officieel geregeld dmv machtiging, kan ook via een notariele akte) dan zou ik zeggen is er niets aan de hand. Zeker niet als inzicht gegeven kan worden in het uitgaven-patroon. Persoonlijk lijkt het me onvestandig als schoonfamilie zich ermee gaat bemoeien, maar dat terzijde.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE