testament & hypotheek


7 augustus 2003

Vraag nummer: 7968  (oude nummer: 2895)

Mijn ex-partner en ik hebben een samenlevingscontract, een testament op elkaars leven en beide hebben we een gelijkwaardige hypotheek op het huis met een kruislingse premiebetaling op de levensverzekering. Ik ben nu de scheiding aan het regelen maar er is weinig medewerking. Als ik nu het testament wijzig : kan ik daar dan ook de begunstiging van de lijfrente premiebetaling in vastleggen die aan de hypotheek verbonden is? Geldt het testament boven de hypotheek?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Voor de (wijziging van de) begunstiging van een levensverzekering moet je zijn bij de verzekeringsmaatschappij. Via een testament kan dat niet geregeld worden.

Anders zou dat kunnen zijn als op de polis staat dat de erfgenaam uw begunstigde is. Dan kun je door middel van een testament de erfgenaam nader benoemen.
Ik zou dus contact opnemen met de verzekeringsmaatschappij. De kans is overigens aanwezig dat de wijziging niet zonder toestemming van de verzekeringsmaatschappij en/of uw ex-partner kan.

Mij lijkt het overigens, ook los van de polis, verstandig om een bespreking te houden met uw notaris over uw testament. Uw nalatenschap zal hoogstwaarschijnlijk meer omvatten dan alleen de rechten uit de verzekering.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >