testament en geregistreerde partnerschap


7 december 2004

Vraag nummer: 8843  (oude nummer: 5123)

Geachte,
Kan mijn Nederlandse vriend die nooit gehuwd is, geen kinderen heeft en niet wil dat zijn broer en zus zijn geld, eigendommen noch zijn (1-mans-)zaak erven hen via een testament volledig onterven? Zijn beide ouders leven niet meer. Kunnen wij een geregistreerd partnerschap aangaan en zowel in NL als in Belgiƫ een adres hebben? Ik heb begrepen dat dit partnerschap een stuk zou schelen in de successierechten.
Ik ben namelijk verplicht om nog enkele jaren in B. te blijven vanwege de studies van mijn tienerdochter en zijn zaak en eigendommen liggen in NL.

Alvast bedankt voor de moeite!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw vriend heeft geen enkele testamantaire beperkingen. Op naar de notaris dus. De term onterven speelt eigenlijk ook niet zo in dit geval. Uw vriend wijkt gewoon af van de wet. Zijn familie hoeft ook niet expliciet onterft te worden. Dat kan ook impliciet, door de aanwijziging van anderen als erfgenaam.

Een geregisteerd partnerschap (al dan niet na het maken van partnerschapsvoorwaarden) is zeker een optie. Naar mijn weten heeft u (civielrechtelijk) geen verplichting tot samenwoning.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >