scheiding&nalatenschap


13 november 2003

Vraag nummer: 8156  (oude nummer: 3379)

Ik ben na 4 jaar getrouwd te zijn geweest, gescheiden van mijn man, na een jaar uitelkaar te zijn geweest proberen wij het nu opnieuw samen, graag wil ik regelen dat als er met hem wat gebeurt, te denken aan overlijden, dat het eigen huis, wat op zijn naam staat, niet aan zijn familie maar aan mij toekomt. Aangezien wij na de scheiding nog niks vastgelegt hebben en ik niet van plan ben opnieuw te trouwen, wat het misschien het makkelijkste lijkt, omdat alle voorwaarden dan weer herleven. Wij waren op huwelijkse voorwaarden getrouwd, en dat was niet gunstig voor mij bij de scheiding omdat bleek dat ik nergens recht op had, aan die regels en wetten hecht ik dus weinig waarde meer.
Ik vraag me af, als ik zelf op papier zet zoals we het graag zouden zien als er wat gebeurt, is dit dan ook geldig in geval van 'nood'? Of wat is het alternatief, en dat ik dan niet weer voor een flink kostenplaatje kom te staan, ik heb nl al geinformeerd bij de plaatselijke notaris en deze wist mij behoorlijke bedragen te vertellen, dit omdat het een ingewikkelde situatie is> getrouwd, gescheiden en nu samenwonend. Ik ben benieuwd of u hier een verlossend antwoord op heeft, m vr gr,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een verlossend antwoord heb ik niet. Een nieuwe huwelijk met huwelijkse voorwaarden (goedkeuring rechtbank nodig, vandaar de extra kosten) is toch de beste oplossing.

Als tweede oplossing mogelijk een samenlevingscontract. Zeer belangrijk is de eventueel verschuldigde successiebelasting in de gaten te houden.

Vraagt u om een (kosteloos) informatief gesprek bij uw notaris.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.