pensioen/testament/ lat-relatie


1 februari 2012

Vraag nummer: 27372

Mijn vriend en ik (50+'ers) wonen niet samen maar willen wel zaken regelen voor elkaar. Mijn vriend is nooit gehuwd geweest en heeft geen kinderen, wel broers. Ik ben gescheiden, heb 2 meerderjarige kinderen en ontvang nog 6 jaar alimentatie. We hebben beiden een eigen huis en gaan ivm met reisafstanden en werk op zijn vroegst over 5 jaar samenwonen. Inkomens zijn middenklasse. Wat kunnen wij nu al voor elkaar regelen op het gebied van partnerpensioen, testament, samenlevingscontract om bij een onverhoopt overlijden niet met lege handen achter te blijven, de alimentatie niet aan te tasten en ook niet heel veel erfbelasting te betalen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Om één en ander goed vast te leggen en de partner te beschermen, m.n. ook bij overlijden zijn testamenten nodig in combinatie met een samenlevingscontract. Het samenlevingscontract is onder meer nodig om een lagere fiscale erfbelasting claim te hebben en om (indien gewenst) een goed langstlevende testament op te kunnen stellen. Als er nog geen samenlevingscontract opgesteld kan worden, dan wordt het dus wel een stuk lastiger.
Het pensioenfonds houdt een eigen beleid aan, maar ook in die zin lijkt me het lastig in uw situatie. Vraag het gewoon eens na bij het pensioenfonds en maak een afspraak met uw notaris om één en ander te bespreken.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >