kindsdeel opeisen bij hertrouwen


26 juni 2003

Vraag nummer: 7927  (oude nummer: 2776)

Mijn moeder is 5 jaar geleden overleden, mijn vader is een jaar geleden hertrouwd in gemeenschap van goederen. Er is laatst een bedrag vrijgekomen van een stuk land dat mijn ouders vroeger van mijn opa (de vader van mijn moeder) hadden gekregen, maar nu was verkocht en er dus geld voor kregen. Omdat mijn vader in gemeenschap van goederen is getrouwd is het nu bezit van hem en zijn vrouw. Ik weet dat ze een nieuw huis willen kopen en daar gaat al het geld in. Is het uberhaupt mogelijk je kindsdeel op te eisen?? in dit geval?

groeten

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U bevindt zich in de klassieke situatie die doorgaans in een langstlevende testament is geregeld. In dit soort testamenten staat doorgaans dat de vorderingen van de kinderen opeisbaar zijn bij hertrouwen bij de langstlevende in gemeenschap van goederen.

De vragen zijn dus: was er een testament gemaakt door uw moeder? Was dit testament een zogenaamde ouderlijke boedelverdeling? Is in het testament opgenomen dat de vorderingen van kinderen opeisbaar zijn bij hertrouwen in gemeenschap van goederen van de langstlevende.

Het testament moet dus uitkomst bieden. Is er geen testament en niets verder op papier gezet, dan is de (eventuele) vordering dus ook niet opeisbaar.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.