is trouwen financieel gunstiger?


1 juni 2012

Vraag nummer: 28381

Mijn vriend en ik wonen samen en hebben een samenlevingscontract bij de notaris laten opstellen, evenals een testament waarbij we elkaar als enige erfgenaam aanwijzen. Is het nu zo dat wij dezelfde vrijstelling van erfbelasting en rechten op nabestaandenpensioen hebben als gehuwden, of is het financieel gesproken toch gunstiger om te trouwen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn erg veel verschillen tussen een huwelijk en ongehuwd samenwonen. In het algemeen is niet goed aan te geven welke van de twee gunstiger is. Ongehuwd samenwonende moeten alleen meer regelen omdat er vrijwel geen wettelijk vangnet is. Vandaar dat de inhoud van het samenlevingscontract van belang is. Dat geldt onder meer als he bepaalde huwelijkse gevolgen ook wenst, zoals eventueel alimentatie en/of delen van oudedagspensioen bij einde van de relatie.
Nabestaanden pensioen wordt over het algemeen partnerpensioen genoemd. Om daarvoor in aanmerking te komen (over het algemeen van harte aan te bevelen), moet je dat nog wel melden bij het pensioenfonds.

Check gewoon nog even bij uw notaris of alles goed is opgenomen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >