executeur en alleen een stichting als erfgenaam


28 september 2012

Vraag nummer: 32030

Goede avond,
Toen ik mijn kennis 10 jaar geleden leerde kennen heeft hij meteen een testament op laten maken en mij benoemd als executeur. Hij had nl geen familie meer. Het kleine beetje wat hij had gaat naar een kinderproject. Prima zult u zeggen en dat is het ook. Alleen nu bestaat de kans dat hij als oud indie strijder toch nog een beetje meer geld krijgt dan hij verwacht had, en wil niet dat dit eventuele geld naar de stichting gaat. Dat vind hij een beetje teveel van het goede. Omdat ik al heel lang voor hem zorg wil hij mij ook een deel geven. Is dit dan het beste in de vorm van een legaat? Of hoe moet hij dit regelen? En daarbij kun je al iets op papier zetten als het niet eens helemaal zeker is dat hij dat geld krijgt? Of weet u een nette en goede oplossing, als zijnde onder voorbehoud? En moet ik verantwoording afleggen aan de notaris? Dit omdat er geen erfgenamen zijn. (deze zijn ver weg en heeft hij al uitgesloten).

met vriendelijke groet
gejah regterschot

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Uiteraard is het aan uw kennis te bepalen wat hij in een testament wil opnemen. Indien er meerdere (rechts-)personen worden aangewezen, dan kan dat door middel van een legaat en/of een erfstelling. Betreffende stichting kan mogelijk een ANBI zijn, op grond waarvan er minder erfbelasting totaal is verschuldigd.

Wat het exta geld betreft: indien er een toezegging is gedaan dan is het mogelijk eenvoudiger om rekening mee te houden bij het opstellen van het testament. Een legaat zoals door u aangegeven zou een optie kunnen zijn, om betreffende gelden/uitkering te 'oormerken'.

Ik raad uw kennis van harte aan langs zijn notaris te gaan om de (eventuele) wijziging van het testament te bespreken.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.