erfrecht bij LAT-relatie en kind(eren)


14 mei 2009

Vraag nummer: 12662  (oude nummer: 13011)

Wij wonen niet samen. Mijn vriend heeft een zoon uit een eerdere relatie en samen verwachten we binnenkort onze baby.
Als ik overlijd, erft dan ons gezamenlijke kind alles van mij? Zo ja, wie beheert dan deze erfenis? Mijn vriend heeft de baby erkend. Beheert hij dan mijn erfenis en zo ja, kan hij deze dan zelf besteden of gaat het alleen om beheer van geld en goederen?
En als hij overlijdt, erven dan zijn twee kinderen elk een gelijk deel? En wie beheert deze erfdelen zolang de kinderen minderjarig zijn?
Wat zouden we kunnen regelen om te zorgen dat we van elkaar erven? Voor een langstlevendentestament moet je namelijk samenwonen en dat is nog niet het geval.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Wat ik u van harte aanraad is om binnenkort een afspraak te maken met een (goede) notaris om één en ander samen door te nemen.

In het kort: zonder testament is na de geboorte uw kind uw enig erfgenaam (indien u niet gehuwd bent en verder geen kinderen hebt). Bij mijnheer zal uw gezamenlijk kind tevens mede-erfgenaam na erkenning. Indien er sprake is van gezamenlijk gezag, zal uw partner na uw overlijden het gezag blijven voeren dus ook de nalatenschap van u beheren.

Indien u er allebei niet meer bent is een voogdijbenoeming aan te raden. Indien er 'iets' naar de langstlevende van u beiden moet is een samenlevingscontract en testament (2x) nodig.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >