erfenis voor vriend en neef/nicht


24 november 2015

Vraag nummer: 44324

Ik woon al jaren samen met mijn vriend, helaas zonder kinderen. Wij hebben een samenlevings kontrakt en een testament. In dit testament is mijn vriend mijn erfgenaam. Ik vraag mij af hoe ik er voor kan zorgen dat als hij na mij overlijdt mijn vermogen naar zijn familie gaat. Ik ken ze niet en wil het ook niet. Ik heb een neefje en een nichtje en zou willen dat zij dan een deel krijgen, zonder dat mijn vriend tekort komt. Ook wil ik niet dat mijn zusje niet van mij erft, alleen mijn neefje en nichtje. Kan ik dit regelen of is dit onmogelijk. Alvast hartelijk dank voor uw advies.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is vrij veel mogelijk, maar veel hangt af van de vraag of u in uw testament de situatie bij overlijden van uw partner nĂ¡ u wil regelen of dat dat 'gewoon' in het testament van uw partner wordt opgenomen.

In dat eerste geval komen al snel systemen zoals vruchtgebruik en/of tweetrapsmaking naar voren. In het laatste geval kan dan een voorziening ten behoeve van uw familie staan in het testament van uw partner, maar kan uw partner (uiteraard) dat ook zelfstandig weer wijzigen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.