eigen huis bij 2e huwelijk


15 mei 2013

Vraag nummer: 34533

Hallo,

ik wil voor de 2e keer gaan trouwen.
Zelf heb ik een eigen woning die ik met mijn aanstaande wil delen, maar als haar wat zou gebeuren wil ik niet dat haar kinderen aanspraak kunnen maken op het huis cq een deel daarvan.
Als mij wat gebeurd, wil ik dat mijn aanstaande het huis op haar naam krijgt.

Hoe moet ik dat aanpakken.

Antwoord:

Geachte heer,

Indien uw partner mede eigenaar wordt, dan is het voor het deel dat van uw partner wordt, uit uw handen. Slechts uw partner zou dan in een testament kunnen bepalen, dat dat deel niet aan haar eigen kinderen ten goede komt. Mede vanwege aanspraak van kinderen op een legitieme portie, is dat mogelijk niet geheel 'waterdicht' te maken.

Overigens is overdracht van het aandeel in de woning, anders dan via een huwelijks gemeenschap, niet eenvoudig.

Wellicht de eenvoudigste wijze is een testament door u op te stellen, waarin uw partner het vrichtgebruik krijgt dan wel sprake is van een tweetrapsmaking. Uiteraard is daardoor de positie van uw partner na uw overlijden wel iets zwakker in vergelijk dat zij volledig eigendom krijgt.

Kortom, ik raad u beiden van harte aan overleg te hebben met uw notaris, ook eventueel over huwelijkse voorwaarden (indien u gaat trouwen). In dat laatste geval moet dat overleg ruim voor het huwelijk of GP plaatsvinden.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.