onterving en tweetrapsmaking


6 januari 2006

Vraag nummer: 9882  (oude nummer: 7233)

Onze broer is in september plotseling overleden. Hij was gescheiden en had 2 minderjarige kinderen. Het contact met zijn ex is naar ons en onze ouders toe zeer slecht en zij zien hun kleinkinderen niet meer. Als wettelijk vertegenwoordigster doet de ex nog steeds erg moeilijk over het betalen van facturen m.b.t. het overlijden van onze broer daar zij van mening is dat zij die niet uit de nalatenschap hoeft te betalen.
Dit brengt zeer veel verdriet en woede bij onze ouders en onszelf en wij komen niet aan rouwverwerking toe. Onze ouders willen met de ex geen contact meer maar de kleinkinderen zullen altijd welkom zijn, Maar mocht het zo zijn dat zij die kinderen nooit meer zullen zien is het dan mogelijk deze kinderen (als plaatsvervanger van onze overleden broer) te onterven?
Houden zij recht op een minimaal legitiem deel en hoe gaat het met de boedel. Kunnen zij daar ook aanspraak op maken. Mijn ouders willen te allen tijde voorkomen dat de ex, indien bij overlijden de kinderen van onze broer nog minderjarig zijn, samen met ons door het huis zal moeten gaan om de boedel op papier te zetten en te verdelen. Is er een clausule die gebruikt kan worden om dat te voorkomen. En als men zich na het overlijden van onze ouders niet meldt moeten wij hun daarvan in kennis stellen m.b.t. een mogelijke erfenis of is het zo dat als men zich zelf niet meldt, men dan ook geen beroep kan doen op het legitieme deel.
Als alles in een testament kan worden vastgelegd zal de notaris ze dan wijzen op een eventueel legitiem deel of moeten zij er zelf om vragen?
Bij voorbaat dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw broer geen testament heeft gemaakt, dan zijn zijn kinderen gewoon de erfgenamen, punt uit. Deze erfenis zal overigens door hun overl├Čjden zonder kinderen en echtgenoot/e (tenzij zij tzt een eigebn testament maken) ten goede komen aan hun moeder. Daar is niet veel aan te doen.

Voor hun grootouders (uw ouders dus) is dat een heel andere kwestie. Ik raad hen aan om snel een afspraak te maken met hun notaris voor een testament en daarbij de volgende termen te laten vallen:
onterven (dat kan namelijk); bewind; tweetrapsmaking; uitsluiting ouderlijk vruchtgenot. De notaris weet dan wel wat te doen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE