Hoog legaat - nalatenschap ontoereikend


23 oktober 2011

Vraag nummer: 26463

Een kennis van mij, die een beetje autistisch is, zit met een groot dillemma.

Zijn vader, die op sterven ligt, zegt dat hij aan zijn partner (niet zijnde diens moeder) een legaat heeft toegekend van € 40.000,-. Op de bankrekeningen staat zijn vader uitsluitend rood. Verder geen bezittingen.

Mijn kennis zegt dat hij onder deze omstandigheden na de dood van diens vader zijn erfdeel wil verwerpen (hij heeft geen kinderen). Zijn vader heeft lange tijd in het notariaat gewerkt en zegt dat mijn kennis (zoon) door een testamentaire clausule (zijn vader wil niet zeggen watvoor) diens erfdeel niet kan verwerpen / beneficiair aanvaarden.

Hoe kan dat? Een erfgenaam kan toch niet door een erflater in diens keuzevrijheid worden beperkt? Als hij niet kan verwerpen / beneficiair aanvaarden, zit mijn kennis straks met een enorme schuld die hij niet kan betalen. Zijn partner heeft reeds aangegeven bij wanbetaling mijn kennis tot op het bod financieel te willen gaan uitkleden. Vaderlief wil op zijn beurt het legaat niet verminderen.

Antwoord:

Geachte heer,

Zoals u het schetst, lijkt het mij inderdaad een probleem voor betreffende erfgenaam. Een erflater kan inderdaad een erfgenaam niet in zijn keuze beperken, dus ik begrijp niet goed wat erflater (vader) bedoelt. Ik begrijp ook niet goed waarom erflater (vader)niet wil overwegen het testament aan te passen. Zolang namelijk niet duidelijk is wie de erfgenaam is (die ook heeft aanvaardt) zal de afgofte van het legaat ook een probleem worden.
Misschien toch goed voor zoon om eens langs een notaris te gaan voor extra informatie. Ook vader raad ik aan met zijn notaris te overleggen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE