erfenis


23 maart 2009

Vraag nummer: 12500  (oude nummer: 12604)

Mijn moeder is sind 1965 weduwe, Sinds 1972 woont ze samen met haar partner, 37 jaar voeren ze samen een huishouden. Mijn moeder heeft gebruik gemaakt van haar weduwe uitkering, beide hebben nu een a.o.w. uitkering die gebasseerd op samenwoonende.
Mijn moeder komt nu op korte termijn te overlijden, heeft dit gevolgen voor het erfrecht als zoon aangezien mijn ouders nooit getrouwd zijn? Ik denk aan belastingbetaling na het overlijden van mijn vader, of heb ik geen rechten meer na het overlijden van mijn moeder. Gaat dan de erfenis naar de 4 zussen van mijn vader. Het gaat hierbij om ontroerendgoed.
Welke maatregelen moet ik treffen, of zijn de rechten het zelfde gezien de duur van het samenwonen van mijn ouders

Antwoord:

Geachte heer,

Als er geen testament is, wijst de wet de kinderen tezamen met de langstlevende echtgenoot als erfgenamen aan. Is er geen langstlevende echtgenoot, dan zijn de kinderen tezamen de erfgenamen. Uiteraard kan een testament anders bepalen. Ik raad uw moeder dus van harte aan om nog langs een notaris te gaan als het voor haar lukt, of de notaris te vragen langs te komen, indien uw moeder een testament wil maken.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE