Erfenis opa en oma


30 januari 2013

Vraag nummer: 33459

Hallo,

Mijn opa en oma wonen in een hypotheekvrij huis met een waarde van rond de €185.000,-.
Zij willen dat ik het huis van hun erf en dat mijn vader en broer hun spaargeld moeten delen. Op dit moment erft mijn vader nog het huis volgens het testament. (Er is al een afspraak met een notaris gemaakt) Mijn opa en oma zijn daarom benieuwd of ik het huis voor een door hun vastgestelde prijs(bijvoorbeeld €50.000) kan kopen als zij het huis aan mijn vader nalaten.

Aangezien ik niet een zeer goede band heb met mijn vader ben ik benieuwd of hij hier een stokje voor kan steken als het zwart op wit in het testament staat?

Ook vraag ik mij af of ik, als officiële mantelzorger, een hogere vrijstelling heb op de erfbelasting?

Alvast bedankt.

Antwoord:

Geachte heer,

De huis van uw grootouders zou tijdens hun leven aan u kunnen worden overgedragen, maar daar zitten heel veel haken en ogen aan. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn de (hoogte van) de overdrachtsbelasting en de (eventuele) schenkbelasting indien sprake is van een schenking (kan ook overdracht tegen een te lage koopsom zijn). Schenkingen tijdens leven kunnen na hun overlijden via de legitieme aanspraak van kinderen 'teruggehaald' worden. In een testament kan betreffend huis worden gelegateerd aan u maar ook dan speelt mogelijk de legitieme aanspraak.

Ik raad uw grootouders aan dat goed te overleggen met hun notaris bij wie zoals u aangeeft al een afspraak ik gemaakt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >