Erfenis kinderen


16 januari 2010

Vraag nummer: 13353  (oude nummer: 14815)

Mijn vrouw is in 2004 overleden. Ik heb aangifte moeten doen bij de belasting van al mijn bezittingen op de datum van overlijden. Mijn drie kinderen kregen belastingaanslagen, hebben hun kindsdeel van de erfenis betaald, maar kregen niets. Nu ga ik hertrouwen met een weduwe met twee kinderen. Hoe wordt nu de situatie? Wanneer erven mijn kinderen en hoe wordt dan de verdeling
1) als ik eerder overlijdt
2) als mijn nieuwe echtgenote eerder overlijdt?

Antwoord:

Geachte heer,

Indien de wet van toepassing was hebben uw kinderen een beperkt opeisbare vordering op u gekregen. De daarvoor verschuldigde successiebelasting wordt gedragen door de langstlevende (u dus). Is de vordering direct betaald, dan konden ze daarover zelf hun successiebelasting betalen.

Als de vordering nog niet is betaald, dan is die opeisbaar bij overlijden van u. Bij uw overlijden erven uw kinderen trouwens ook weer op grond van de wet. Verder dient u bij hertrouwen mogelijk rekening te houden met de zogenoemde wilsrechten. Kortom, ik raad u van harte aan eens langs uw notaris te gaan ook voor het opstellen van eventueel een nieuw testament (en huwelijkse voorwaarden)

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE