Testament inboedel e.d.


4 januari 2004

Vraag nummer: 8310  (oude nummer: 3680)

Goede avond,
Wij hebben vier kinderen en een eigen huis en zijn gehuwd onder het gemeenschappelijk stelsel d.i. als ik kom te overlijden krijgt mijn man het vruchtgebruik van het huis en de helft van de nalatenschap. De kinderen dan de andere helft.
Nu is mijn vraag : kunnen wij nu reeds een testament opmaken voor de verdeling van onze inboedel en allerlei andere dingen ?
Volstaat een eigenhandig geschreven testament die wij dan aan verschillende mensen laten ondertekenen en in bewaring geven ?
Met dank en vriendelijke groeten,
Scurbecq Arthur

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Eerst moet u vaststellen of vruchtgebruik nog wel een wenselijk regeling is. Is dat niet gewenst dan moet in ieder geval het testament aangepast worden. Vruchtgebruik is overigens niet het wettelijk stelsel (geweest).

Verdeling van inboedel kan via legaten in een testament of bij codicil (eigenhandig geschreven, getekend en voorzien van datum).

Een eigenhandig geschreven testament kent ons wettelijk systeem niet.

Ik raad u aan om contact op te nemen met een notaris om te overleggen of het testament aangepast (of gemaakt) moeten worden en wat eventueel in een codicil opgenomen kan worden.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >