rechtsgeldigheid bestaande testamenten na huwelijk


9 december 2012

Vraag nummer: 32955

Na scheiding 5 jaar terug was volgens de notaris mijn tijdens het huwelijk opgemaakte testament waarin ik mijn partner (en toen inmiddels ex) alles naliet bij overlijden, niet meer geldig. Ik heb een nieuw opgemaakt met exact dezelfde bedoeling als het eerdere testament n.l. dat bij mijn overlijden alles aan mijn ex wordt toebedeeld.

Mijn ex heeft al vele jaren voor de scheiding een testament laten maken waarin haar kinderen van haar erven en ik dus niets.

We zijn nu voornemens opnieuw te trouwen.
De vraag is of beide testamenten dan nog geldig zijn.
(Dus ik laat zowel voor als na het aangaan van het huwelijk alles aan mijn partner na en mijn partner voor en na aangaan van het huwelijk alles aan haar kinderen.)

Antwoord:

Geachte heer,

Indien op de juiste wijze opgesteld, dan zijn testamenten doorgaans altijd geldig. Het is echter de vraag of ze nog voldoen aan uw wensen. Een nieuw huwelijk hoeft geen invloed te hebben op de inhoud van uw testamenten, maar dat is iets dat u en uw partner zelf bepalen. Door een huwelijk ontstaan overigen wel weer bijzondere wettelijke voorzieningen, zoals het verzorgingsvruchtgebruik. Ook zal, tenzij u van te voren huwelijkse voorwaarden maakt, sprake zijn van gemeenschap van goederen.

Dus: toch maar even langs uw notaris voor controle.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE