inkomen en vermogen in verpleeghuis


6 februari 2005

Vraag nummer: 9100  (oude nummer: 5556)

Mijn vader zit in een verpleeghuis. Mijn moeder woont nog op zichzelf. Voordat mijn vader is opgenomen in een verpleeghuis zijn ze op medische indikatie verhuisd naar een huurwoning en hebben ze het eigen huis verkocht.
Het vermogen van de eigen woning staat op een gezamelijke bankrekening. In verband met dementie is mijn vader niet meer in staat financien te beheren. Moeder nog wel. Maar wat als moeder er nu niet meer is? In het kader van het erfrecht zal vader waarschijnlijk ook moeders deel erven minus de kindsdelen. Belangrijkste vraag: in hoeverre wordt er beslag gelegd op vaders deel door de overheid en/of zorginstelling. Indien dit het geval is hoe kan men dit voorkomen.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Indien het niet de bedoeling is dat u vader (alles) van uw moeder erft, dan is het misschien een idee dat uw moeder daarvoor een testament maakt, eventueel met bewind over het geerfde vermogen.

Intering op vermogen komt niet snel voor. Wel zul je gebruik moeten maken van je inkomsten. Dat is niet te voorkomen eigenlijk. Wegschenken lijkt mij niet de juiste weg. Alle mogelijke schenkingen die je kan doen als ouders, moeten ze misschien doen. Daarnaast geldt het motto: je moet je niet uitkleden voor je naar bed gaat!

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >