ik wil niet erven


27 november 2004

Vraag nummer: 8792  (oude nummer: 5041)

Een aantal jaren geleden ben ik (alhoewel nog steeds gehuwd) alleen gaan wonen. Mijn man en mijn zoon wonen beiden nog in het huis wat wij destijds hadden gekocht.
Ik wil graag afstand doen van het erfrecht op het huis. Mijn man wil nu de hypotheek verhogen en mij een bedrag uitbetalen. Verder wil hij samen met mijn zoon de hypotheeklasten, die best nog wel hoog zijn, gaan betalen. Dat houdt in, dat onze zoon ook mede-eigenaar gaat worden en bij overlijden van mijn man
eventueel in het huis kan blijven wonen? Maar ik ben ook nog steeds mede-eigenaar en daar wil ik graag van afzien, maar hoe?
De reden hiervoor is, dat ik voor veel te hoge lasten zit omdat ik niet in aanmerking kom voor huursubsidie (i.v.m.koophuis). Ik ben vooral bang dat ik uit mijn flat moet want als de huren vrij worden -dus zullen stijgen- kan ik het helemaal niet meer bekostigen van mijn AOW. Het bedrag wat ik ga ontvangen uit het huis zit onder grens van eigen vermogen huursubsidie.
Graag zou ik hierop een antwoord ontvangen.
Met vriendelijke groet,
C.J. Sjouke

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zolang het huis via een notariele akte niet is verdeeld bent u nog steeds eigenaar voor de helft. De uitkoop door uw man lijkt dus vanuit die optiek verstandig. Die vlieger gaat alleen op indien u: 1 gescheiden bent of 2 huwelijkse voorwaarden heeft zonder verrekenbedingen.

Zolang u nog gehuwd bent zult u ook volgens de wet erfgenaam zijn. Een testament van uw man is dan dus ook nodig.

Het lijkt mij hoogste tijd dat u (tezamen) een gesprek aangaan met een notaris om één en ander in werking te zetten.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE