huwlijkse voorwaarden en erven


14 december 2009

Vraag nummer: 13312  (oude nummer: 14595)

Mijn echtgenoor en ik zijn indertijd op huwlijkse voorwaarden getrouwd omdat hij misschien een eigen praktijk zou beginnen. Dat is nooit gebeurd. Nu wordt het huis van mijn overleden schoonmoeder hopelijk over niet al te lange tijd verkocht. Mijn man erft daar de helft van als het verkocht wordt. Stel dat mijn echtgenoot overlijdt en de huwlijkse voorwaarden zijn niet opgeheven, wat gebeurt er dan. erft zijn enige broer dan alles, of heb ik nog recht op de helft van het vermogen of mijn kinderen? Kortom, is het verstandig de huwelijkse voorwaarden op te heffen? in de praktijk doen we er nooit iets mee.
vr groet R Jansen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het kan vooral fiscaal (ivm successiebelasting) van belang zijn om de huwelijkse voorwaarden te wijzen. Of dat zo is kunt u het beste kortsluiten met uw notaris, want is het een nogal langdurige en dure procedure.

De huwelijkse voorwaarden bepalen strikt genomen wat er wordt geerfd, een testament bepaalt wie het krijgt. Zit in de nalatenschap van uw echtgenoot een erfdeel in een boedel, dan behoort dat tot zijn nalatenschap en komt ten goede aan zijn erfgenamen, dus via zijn testament. Als u bij de notaris bent, laat u dus meteen even het testament checken.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE