Huwelijkse voorwaarden en testament


4 december 2012

Vraag nummer: 32916

Ik ga trouwen op huwelijkse voorwaarden. Wat heeft het nog voor zin om testamenten op te stellen? Is het zo dat ik of mijn vrouw bij overlijden niet zelfstandig kan handelen, zonder toestemming van mijn of haar kinderen (bv bij de verkoop van een eigen huis)?

Antwoord:

Geachte heer,

Huwelijkse voorwaarden 'bepalen' als het ware wát tot de nalatenschap behoort, het erfrecht/een testament bepaalt wie het krijgt. In die zin moeten beide onderwerpen los van elkaar bekeken worden, maar wel in relatie tot elkaar. Is er geen testament en komt een persoon te overlijden met achterlating van echtgenoot en kinderen, dan zijn volgens de wet de langstlevende echtgenoot en kinderen samen de erfgenamen (ieder voor een gelijk deel), maar zal de langstlevende enig eigenaar worden via de wettelijke verdeling. De kinderen krijgen een zeer beperkt opeisbare vordering op de langstlevende. Het is aan u of u één en ander nader wil aanpassen of toevoegen in een testament.

Huwelijkse voorwaarden moeten in ieder geval voor het jawoord getekend worden bij de notaris, neem daar dus ruim de tijd voor.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE