Erven en voorwaarden geregistreerd partnerschap


23 september 2014

Vraag nummer: 39968

Goedenavond,
Volgens jaar gaan mijn vriendin en ik het JA-woord geven voor geregistreerd partnerschap. Binnenkort zullen wij naar de notaris moeten gaan voor de partnerschapvoorwaarden, dit omreden het huis en hypotheek op de naam van mijn vriendin staan en wij besloten hebben dit zo te willen houden en ik geen aanspraak kan maken op het huis/hypotheek in geval van beëindiging geregistreerd partnerschap. Nu is mijn vraag dat als mijn vriendin zou te komen overlijden of ik dan alsnog met deze partnerschapvoorwaarden het huis zal erven of dat het huis naar derden toe gaat? En is het noodzakelijk om hiervoor ook nog een testament af te sluiten of is de akte van voorwaarden genoeg? Tevens is het huis de enige voorwaarde die we stellen, overige bezittingen en vermogens zullen wel in gemeenschap zijn.

Met vriendelijke groet,

Kelly.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De voorwaarden bepalen kortgezegd in beginsel eigenlijk alleen wát tot de nalatenschap zal behoren, het erfrecht of een testament bepaalt wie het krijgt. Bij een GP (= gelijk aan huwelijk) is de langstlevende enig erfgenaam op grond van de wet indien er geen kinderen zijn. Indien u dat anders wenst moet u ook nog testamenten opstellen.

Fiscaal kan het aan te bevelen zijn in de voorwaarden mogelijk een verrekenbeding bij overlijden op te nemen. Uw notaris kan daar alles over vertellen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE