bedrijf en overlijden


31 oktober 2016

Vraag nummer: 47983

Mijn partner en ik zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en hebben geen kinderen. Inmiddels ben ik 50% eigenaar van een maatschap en heb daarnaast een eenmanszaak. Mocht ik overlijden is mijn partner dan automatisch eigenaar van de bedrijven ? Of zijn er familieleden die hier dan recht op hebben en moet hierover erfbelasting betaald worden ? En als mijn partner overlijdt blijven al onze bezittingen inclusief de bedrijven dan kosteloos mijn eigendom of kunnen zijn familieleden hier aanspraak op maken ? Wat zijn eventuele stappen die kunnen ondernemen ?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Indien je overlijdt zonder kinderen in gehuwde staat en zonder (afwijkend) testament, is je partner enig erfgenaam volgens de wet. In een VOF/maatschaps contract kunnen nader bepalingen staan omtrent overname van het aandeel in de onderneming door de achterblijvende firmant/maat, maar de economische waarde gaat doorgaans wel naar de erfgenaam.

Komt de langstlevende partner (snel) daarna te overlijden (zonder afwijkend testament) dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Zonder kinderen is dat de familie van de langstlevende.

Het lijkt mij van harte aan te bevelen langs een notaris te gaan om een testament te bespreken onder het motto 'man en paard'.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >