schuldbekentenis via notaris


15 januari 2010

Vraag nummer: 13349  (oude nummer: 14806)

Heb nu eigen hypotheekvrij huis waarde 264000. Heb ook nu een opeetconstrutie voor een bedrag van 178000 lopend ongeveer 14 jaar. Er blijft dan nog zeker 86000 over.Ik ben dan 78 jaar en heb dat dan niet meer zo nodig.Kan ik van zo,n bedrag in de loop van de komende jaren via een schud die ik maak bij mijn kinderen(schuld op papier) b.v.elk jaar 2x5000(heb twee kinderen)en dat zolang tot het bedrsag op is lenen. Dat zou dan na overlijden van allebei eerst als schud van de erfenis opgeeist worden,waardoor er geen successierechten van betaald hoeven worden. Wat bebeurt er waneer er wel schuldbekentenissen zijn voor zo.n bedrag maar er is geen bedrag aan erfenis over? Gaat zo.n constructie behalve notariskosten ons verder nog iets kosten? Zijn er geen verdere nadelige gevolgen,nu op dit moment b.v.belastingen op de schuldeiser of degene die een bedrag dan op papier leend.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Bij de zogenoemde schenking op papier schenk je inderdaad aan je kinderen die het geld meteen weer teruglenen. Er ontstaat ionderdaad een schuld aan de kinderen. Op deze schuld/geldlening moet de ouder 6% rente per jaar betalen. De vordering van de kinderen is in beginsel belast in hun BOX 3, voor de ouder is het een post van vermindering. De rente wordt dan onbelast door de kinderen ontvangen.

Als je alles goed hebt gedaan is er een schuld die de nalatenschap bij overlijden verminderd. Voor elke schenking op papier moet je steeds naar de notaris.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE