schenkingen door 1 kind gedaan bij dementie


4 februari 2021

Vraag nummer: 62382

vader is als laatste ouder overleden. Hij was dement. 3 kinderen waarvan 2 nog in leven en waarvan 1 de financiƫn regelde. 2 overgebleven kinderen hebben alleen zakelijk contat. Nu zijn een paar weken voordat vader vanwege zijn steeds erger wordende dementie in een verpleeghuis werd opgenomen, schenkingen gedaan aan alleen de 4 kinderen van diegene die de financiƫn regelt. er is geen gift gedaan aan de andere 4 kleinkinderen. Mogelijk is de schenking in contanten gedaan ( hoewel dat niet zekeris )Kan het andere kind (ik) met dat vermoeden, iets bij de afwikkeling van de erfenis bij de notaris? Kan/ mag/ moet een notaris dat vermoeden ( of misschien feit) checken?

met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Na overlijden zal moeten worden vastgesteld wie de erfgenamen zijn. De erfgenamen hebben recht op informatie. In dat kader komen wellicht de eventuele schenkingen naar boven.
Fiscaal worden schenkingen binnen 180 dagen voor overlijden belast met erfbelasting.
Bij aanspraak op een legitieme portie kunnen eventueel ook bepaalde schenkingen worden 'teruggehaald' althans bij de berekening van de legitieme aanspraak wordt daarmee rekening gehouden.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE