schenking huur


5 januari 2004

Vraag nummer: 8315  (oude nummer: 3689)

Mijn ouders hebben 5 jaar geleden een koopflat gekocht, i.v.m moeilijk verkrijgbare huurwoningen, zodat mijn vrouw en ik deze van hun konden huren tijdens de studie en met het oog op een schenking wanneer wij deze flat over zouden kopen. Plannen zijn veranderd en nu willen wij verhuizen naar een huurwoning, mijn ouders willen nu graag in plaats van de eerder geplande schenking onze huur van de mogelijk nieuwe woning een jaar lang betalen. In Zweden is het mogelijk dat ouders garant staan voor de huur mijn vraag is: kan het ook in Nederland dat de ouders de huur betalen of krijg je dan te maken met dure belasting gelden, of is het misschien handiger dat zij een eenmalige schenking doen. Leeftijd 24 jaar.
Alvast bedankt.

Steven

Antwoord:

Geachte heer,

Natuurlijk kunt u een jaar huur berekenen en kunnen uw ouders u dat bedrag schenken. U kunt daarbij inderdaad gebruik maken van de eenmalige vrijgestelde schenking, zodat (afhankelijk van de hoogte van de schenking) er geen belasting verschuldigd is.

Uw ouders kunnen u het bedrag ook lenen natuurlijk. Dan moet u het ooit terugbetalen, maar is er in eerste instantie geen sprake van schenkingsbelasting.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn