schenking bij leven en erfrecht


3 september 2009

Vraag nummer: 12929  (oude nummer: 13735)

Ik setle de vraag namens mijn moeder.

Mijn opa is enige tijd geleden overleden. Mijn Oma leeft nog en heeft vruchtgebruik over de erfenis. Er zijn 3 kinderen. Mijn oma heeft weinig verstand van financien en staat zwaar onder invloed van 1 van de kinderen. Toevallig had dit kind een lening bij de vader lopen voor een aanzienlijk bedrag. Bij het vaststellen van de erfenis heeft hij dit ook onderkend. Lening is overgegaan naar mijn oma. Recent heeft mijn oma besloten de lening kwijt te schelden en te zeggen dat het een schenking is geweest. Aangezien het om een zeer goot bedrag gaat raakt het direct de omvang van de kindsdelen van de andere 2 kinderen.

Mijn vraag is 2 ledig. Kunenn de overige 2 kinderen iets hier tegen doen. Of kan mijn oma bij wijze van sporeken haar volledige vermogen aan 1 van de kinderen schenken zoalng hij/ zij daar maar belasting over betaald?

Ik verneem uw reactie graag

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat is moeilijk te zeggen, want dat hangt helemaal af van de vraag onder welke condities het vruchtgebruik is gevestigd. Je moet dus het testament van opa of de akte van vestiging vruchtgebruik erbij pakken en eventueel even langs een notaris gaan voor advies.

Uiteraard is het anders indien er geen sprake is van vruchtgebruik maar vol eigendom via de zogenoemde ouderlijke boedelverdeling.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE