schenking 1 week voor overlijden moeder


20 januari 2022

Vraag nummer: 64212

Ik ben samen met mijn zus aangewezen in het testament van mijn moeder gezamenlijk bevoegd.Er zijn geen specifieke taken genoemd wie wat regelt. Er zijn 4 kinderen. Ik heb mijn zus in alle vertrouwen een notariële volmacht verleend voor de financiele afwikkeling.Zij verzorgde al geruime tijd tot volle tevredenheid van ons vieren de administratie van onze moeder. Echter het volgende doet zich voor. Vlak voor het overlijden van mijn moeder besluit mijn zus nog een schenking te doen aan elk van de 4 kinderen met als doel o.a. geen erfbelasting te hoeven betalen. Echter de manier waarop ze dit heeft uitgedokterd ben ik het niet eens geweest. Er werd aan de 4 kinderen hetzelfde bedrag geschonken maar omdat zij en een andere zus geen kinderen heeft werd ter compensatiehet bedrag ( € 6000,00) op hun bankrekening overgemaakt. Van mij en de andere zus moesten wij het zo zien dat het wel een schenking aan ons was maar niet op onze bankrekening is gestort maar rechtstreeks aan onze kinderen (kleinkinderen van onze moeder). Ik gaf aan dat ik dit niet de juiste manier was om aan de kleinkinderen te schenken want het wordt door allen bevestigd dat onze moeder niet de intentie had aan haar kleinkinderen te schenken. Ik heb mijn zus hierop aangesproken maar zij hield vol dat dit niet anders kon en was geadviseerd door een zwager die hetzelfde had meegemaakt binnen zijn familie. Achteraf bleek dat daar de situatie toch anders lag dan bij ons. Door allerlei uitingen van haar zoals: gun je jou kinderen soms niet en je bent weer een dwarsligger""en je hebt al zoveel geld van moeder gekregen" en door de situatie van dat moment ( moeder op sterven) en de druk van "doe het nou maar"heb ik geen nee gezegd en ben onder protest hierin meegegaan. Nu een jaar later wanneer de emoties minder zijn heb ik aangegeven een correctie te willen en deze gelijk met de afhandeling van het testament ( alleen een geldbedrag) mee te nemen. Mijn 3 zussen zijn hier falikant tegen en wordt er een lange neus naar mij getrokken en gezegd " lekker puh had je destijds maar nee moeten zeggen". Ik vind dit ongehoord van hen vandaar dat ik de notariële volmacht van mij aan mijn zus heb ingetrokken. Wat kan ik doen om dit tot een oplossing te brengen? Het bedrag bedraagt € 6000,00 p.p. wat de twee zussen zonder kinderen op hun bankrekening is overgemaakt als compensatie . Het bedrag dat rechtstreeks aan mijn kinderen en de kinderen van mijn zus heeft zij gerelateerd aan hetzelfde bedrag n.l € 6000,00. Ik heb 4 kinderen dus elk kind van mij € 1500,00 en de 3 kinderen van mijn andere zus elk € 2000,00 wat ik ook onrechtvaardig heb gevonden wat ik haar toen ook heb gezegd.
De schenking v.d. 2 zussen zonder kinderen is terecht door de belastingdienst in de aangifte erfbelasting 2021 overgeheveld naar de erfbelasting i.v.m. de zeer korte tijd van overlijden van mijn moeder.( wettelijke termijn 180 dagen.) Voor de kleinkinderen behoefde geen erfbelasting betaald te worden. Mijn zus heeft de opvatting dat ik het bedrag van € 6000,00 in gedachte heb ontvangen maar je krijgt het niet omdat ik destijds niet geweigerd heb hieraan mee te werken en ik maak het rechtstreeks aan de kleinkinderen van moeder over over.
Ik heb haar ook gezegd dat ik zelf wel bepaal wat en wanneer ik mijn kinderen wil schenken maar niet via deze constructie. Ik heb dan ook geëist dat aan mij en mijn zus met kinderen ook een bedrag van €5400,00 ( € 6000,00 minus € 600,00 erfbelasting) op mijn en haar bankrekening wordt gestort zodat het weer gelijk getrokken wordt.
Kunt u mij hierover uw antwoord geven ?

Antwoord:

Geachte heer,

Heel eerlijk gezegd, kan ik er geen antwoord op geven, althans niet op de gestelde vraag. Bekeken dient te worden of de volmacht tijdens leven ook het doen van schenkingen inhield en zo ja aan wie en wat verder nog ten aanzien van schenkingen in de volmacht stond. Dat is met name de leidraad voor antwoord op uw vraag. Of het reeel is om nog een extra schenking/uitkering te vragen kan ik niet beoordelen.
Tot slot dient een gevolmachtigde rekening en verantwoording af te leggen. Ik kan niet beoordelen of dat afdoende is geschied.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >