Hoe moeten we de inbrengverplichting uitvoeren?


9 juli 2018

Vraag nummer: 55599

Ik heb een vraag wat betreft het testament van mijn moeder.
Het gaat om het wel of niet inbrengen van geld wat mijn moeder overmaakte voor verjaardagen, Kerstmis enz . In het testament staat de volgende zin en er is een opstelling met een aantal sommen die mijn zus en ik in de afgelopen jaren hebben gekregen en waar we het dan ook mee eens zijn.
“Inbrengverplichting
Ik leg mijn afstammelingen de verplichting op in mijn nalatenschap in te brengen hetgeen zij tijdens leven aan schenkingen ontvangen hebben. Een en ander als neergelegd in een opstelling welke aangehecht aan dit testament. “
Mijn broer heeft een lijst gemaakt met bedragen die mijn moeder er niet meer bij heeft geschreven: cadeaus aan de kinderen voor verjaardagen en Kerstmis (het gaat om maximum 500€ iedere keer), cadeaus aan mij en m’n zus enz. Mijn zus en ik wonen in het buitenland dus mama maakte dat via de bank naar ons over. Mijn broer woont op 10 minuten afstand van mijn moeder dus ze heeft hem altijd gewoon geld gegeven, wat we dus niet kunnen bewijzen.

Mag mijn broer zo maar geld van onze erfenis aftrekken vanwege bankschriften de hij heeft uitgepluisd?

Bij voorbaat heel hartelijk bedankt voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien in een testament is opgenomen dat schenkingen moeten worden ingebracht, dan is dat als het ware een oormerking van schenkingen als voorschot op de nalatenschap. Dat er een opstelling van schenkingen is aangehecht maakt het niet persé duidelijker, omdat moet worden vastgesteld of het gaat om slechts de schenkingen die in betreffende opstelling staan of om alle schenkingen. Misschien een idee om de notaris die het testament heeft gemaakt hierom te vragen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE