Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Herroepen schenkingen aan te vechten?

20 september 2016

Vraag nummer: 47443

Over vele jaren (sinds 18 jaar geleden) heeft een van mijn ouders schenkingen gedaan ter waarde van het fiscaal maximaal jaarlijks toegestane en hierdoor geholpen mijn lening voor studie af te lossen.

Nu herroept hij deze schenkingen, ondanks dat het een bedrag vormt van zo'n €88.000 of zelfs meer.
Zijn eis moet per direct worden voldaan (wil hij) of ik moet een lening tegen 3% over 10 jaar ter terugbetaling aangaan.

Ik vind dit erg onaangenaam omdat de terugbetaling mij in een financieel penibele situatie stalt, namelijk dat ik geen geld over houd voor mijn andere uitgaven voor mijn familie, de terugbetaling eist 20-30% van mij maandelijkse salaris op! (ik werk met prestatie betalingen, dus een goede/slechte maand heeft veel impact)

Kan ik zijn eis aanvechten?
De enige persoon die de documenten heeft met herroepelijke schenking vermelding is hijzelf en ik kan me er dus niet op beroepen. Er waren geen condities in vermeld, enkel herinner ik mij dat het te herroepen was "als ik wil" en "wanneer ik wil"...

Dat er een mogelijkheid tot herroeping bestaat is mij duidelijk, maar dat deze in alle situaties ten alle tijde en zonder opgaaf van reden herroepen kan worden is in mijn geval rampzalig en lijkt mij vreemd, zeer zeker niet in lijn met het recht vaarvoor het bedoeld was

Antwoord:

Geachte heer,

Indien de mogelijkheid tot herroeping is bedongen, dan kan de schenking worden herroepen gewoon door een verklaring gericht aan de begunstigde of opgenomen worden in een testament. In het algemeen kan gesteld worden dat een ongeclausuleerde mogelijkheid tot herroeping voor de begiftigde wel erg ongunstig kan zijn, vandaar dat in die gevallen dan toch een termijn van herroeping oid wordt opgenomen. Of dat in uw geval ook zo is kan ik niet beoordelen, daarvoor zou u toch echt inzage moeten hebben in betreffende schenkingsakten zelf. Vervolgens raad ik u aan om eens langs uw notaris te gaan om één en ander te bespreken samen.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder