Erfenis


27 januari 2012

Vraag nummer: 27314

Mijn moeder heeft 3 weken voor haar overlijden schenkingen gedaan aan 5 kleinkinderen en 2 kinderen. Ze had 12 klein kinderen maar ze zag er maar 5. Nu willen andere erfgenamen dat deze schenkingen terug moeten in het erfdeel. Mijn moeder had al meer dan 15 jaar geen contact met deze erfgenamen. Klein detail mijn moeder was volledig handelingsbekwaam hier zijn schriftelijke getuigenissen van. Klopt dat deze schenkingen terug moeten?
Met vriendelijke groeten Maria.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Inbreng van schenkingen is naar huidig recht niet de norm. Vroeger (voor 2003) was dat wel zo. Bij de schenking of in het testament kan echter zijn bepaald dat een schenking wel moet worden ingebracht. Of dat zo is kan ik vanaf deze plaats niet beoordelen.

Iets anders is de mogelijk inkorting van een schenking op grond van de legitieme aanspraak. Indien door de schenking/gift schending van de legitieme portie is opgetreden, dan kunnen schenkingen op grond van de legitieme portie (indien daar aanspraak op wordt gedaan) wordt ingekort (teruggehaald als het ware). Zo worden dan meegeteld bij de berekening van de hoogte van de legitieme aanspraak.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE