erfdeel toegewezen


10 juli 2021

Vraag nummer: 63325

Geachte heer
Het huis van onze vader ( die nu in een verzorgingshuis zit), is verkocht aan
andere mensen. Notarieel is vastgelegd , dat de opbrengst van het huis naar mijn zus en mijzelf is toegewezen. Het verkoopbedrag staat op rekening van mijn vader. Wij hebben ( met toestemming van ons vader en notarieel vastgelegd) de volmacht van zijn rekening. Wij kunnen dus dat geld over boeken naar onze rekening. De vraag luidt: Moeten wij hier dan belasting over betalen? en zo ja , hoeveel% ? En is er een andere oplossing om de belasting te ontzien?
met vriendelijke groet
Piet Lameijn

Antwoord:

Geachte heer,

Het is inderdaad mogelijk dat uw vader een volmacht heeft afgegeven en u op basis daarvan kan handelen. U zou betreffende notaris die de volmacht heeft opgesteld kunnen vragen over de bevoegdheid. De bevoegdheid geeft nog niet dat u ook eigenaar of gerechtigde bent. Dus de verkoopopbrengst van de woning van uw vader zou van uw vader zijn. Op welke wijze dat is 'toegewezen' kan ik niet beoordelen indien al mogelijk.
Indien dat aan u wordt overgemaakt dan is het lijkt mij een schenking dus belast met schenkbelasting. Ook dat zou u nader kunnen navragen bij betreffende notaris.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE