Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

belasting betalen na uitkopen

9 december 2016

Vraag nummer: 48574

Moeder gaat kleiner wonen en heeft een ander appartement gekocht. Moeder wil graag een deel van de overwaarde schenken/overdragen bij leven. De belasting die ik dan ga betalen over het deel dat mij geschonken word is 10
% heb ik begrepen, klopt dit? of heeft dit te maken met de hoogte van het bedrag?

Er zijn eerder al schenkingen gedaan, dus verdelen kan volgens mij niet meer. Vorig jaar was er een wet die extra schenken mogelijk maakte, is dit nog steeds zo? of is het mogelijk om een bijdrage te leveren aan mijn hypotheek? betaal ik dan dubbel de belasting? eerst voor de schenking alsook voor de het lenen of kan ik zoals sommige banken het doen, de moeder vragen om garant te staan voor een deel/aflossing van de hypotheek?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze rubriek leent zich niet voor een uitgebreid fiscaal advies ten aanzien van schenkingen. Daarvoor moet u toch echt even langs een notaris gaan. Vanaf volgend jaar overigens is de 'oude' schenkingsvrijstelling van 100.000 weer terug, maar uiteraard wel afhankelijk van de voorwaarden en inderdaad eerdere schenkingen.

Alles dat meer dan de vrijstelling wordt geschonken is in beginsel belast in twee schijven.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder