6% rente per jaar, vrij opneembaar ?


5 september 2013

Vraag nummer: 35512

Goedendag Heer/mevrouw,
Ik zit in de dezelfde positie als hierboven beschreven maar nu ben ik het kind die de rente bedrag (300,-) per jaar moet gaan ontvangen. Is deze rente die mijn ouders per jaar betalen vrij opneembaar of moet dit apart op een rekening blijven staan ? Ik ben van mening dat de rentebedrag een soort boeterente is en als dit overgemaakt is naar mijn rekening ik dit mag gebruiken voor prive doeleinden. Dit in tegenstelling tot wat mijn ouders zeggen. Die zijn van mening dat dit op een aparte rekening moet staan en niet gebruikt mag worden zodat zij kunnen aantonen bij de notaris dat het geld overgemaakt is naar de kinderen. Dan praat ik alleen over de rentebedragen en niet over het verschuldigde bedrag van 5000,- euro. Die zit als het goed is in de 86000 en staat nog open als een geleend bedrag aan de ouders.
mvrgr.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Bij de schenking op papiet is (onder meer) van belang dat er sprake is van 6% rente op de vordering van het kind op de ouder én dat die ook daadwerkelijk moet zijn betaald. Het is die zin meer een vergoeding dan een boete.
De schenking op papier moet overigens notarieel worden vastgelegd.

Omdat de rente ook daadwerkelijk moet worden betaald, is er een voordeel ten aanzien van het box 3 vermogen, omdat de betaalde rente onbelast wordt verkregen. De vordering zelf behoort in beginsel wel tot het Box 3 vermogen.
Aan de notaris behoeft het niet te worden aangetoond, maar wel aan de fiscus bij overlijden. Het is namelijk een verminderingspost voor de erfbelasting mits alle vereisten in acht zijn genomen.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE