schuld bij ouder, die hertrouwt


30 januari 2012

Vraag nummer: 27344

geachte C van de Griend

ik heb een nogal gecompliceerd probleem, ik ben 8 jaar geleden een eigen zaak begonnen en heb daar redelijk wat geld voor geleend bij mijn ouders.
mijn moeder is 4 jaar geleden plots overleden, nu heeft mijn vader sinds 1 jaar een nieuwe vriendin waar hij mee gaat trouwen en wilt dat ik nu mijn schuld laat vast leggen bij de notaris. mijn intentie is altijd geweest om deze schuld terug te betalen. mijn vader trouwt in gemeenschap van goederen. ik kan het niet zo goed vinden met mijn vaders nieuwe vriendin en zit daardoor met een aantal problemen.
waarom moet er getekend worden bij een notaris voor mijn schuld?
als mijn vader overlijdt moet ik die schuld aan haar gaan terugbetalen (wat ik vervelend vind omdat het ook mijn erfdeel is zowel van mijn moeder als mijn vader) kan ik dit voorkomen? ik betaal namelijk liever het geld wat ik verschuldigd ben aan mijn vader, af aan mijn 2 broers na overlijden van mijn vader.
ik heb het gevoel dat er iets niet klopt en vraag me af wat ik het beste kan doen ? ook omdat ik haar niet vertrouw en omdat onze gezinssituatie helemaal verpest is.
mijn vader wil dat ik volgende week met hem naar een notaris ga en teken voor mijn schuld.
moet ik tekenen? wat kunt u mij aanraden?

mvg Patricia

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik snap uw gevoel, toch is het niet onlogisch om een lening goed vast te leggen, dan weet iedereen waaraan die toe is. Een lening is aan de kant van uw vader een vordering op u, dus dat kan inderdaad ook betekenen dat de lening (dus de vordering op u) in de nalatenschap van uw vader valt en dan via het erfrecht bij zijn erfgenamen (dat kan ook zijn nieuwe partner zijn) terecht komt. Strikt genomen zou dat niet anders zijn als het niet is vastgelegd, want de lening is er gewoon. Misschien beter dan zelfs om deze goed te hebben vastleggen zodat u weet waarin u toe bent.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >