Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

renteloos lenen

9 juni 2003

Vraag nummer: 7921 (oude nummer: 2740)

Ik wil een groot bedrag (150k€) aan mijn kinderen renteloos uitlenen zodat zij een huis kunnen kopen. Wordt dit dan niet als verkapte vorm van schenken gezien? Zijn er t.a.v. successie meer voordelen dan nadelen?

Antwoord:

Geachte heer,

Leningen zonder rente verdienen speciale aandacht. Indien de lening niet ten alle tijde opeisbaar is en de opeisbaarheid ook reeel is, dan kan de fiscus er een schenking in zien. Reeel wil zeggen dat indien u opeist de kinderen ook daadwerkelijk de mogelijkheid hebben om af te lossen.

Beseft u zich wel dat de rente die de kinderen betalen op uw lening aftrekbaar is, indien zij de gelden gebruiken ten behoeve van hun woning. Dus helemaal hopeloos is betaling van rente niet voor de kinderen. Voor uzelf zou u na moeten gaan of de door u ontvangen rente fiscale consequenties heeft.


12/06/03

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder