lening aan vriendin in relatie tot erfenis


11 december 2003

Vraag nummer: 8244  (oude nummer: 3573)

Mijn vriendin, met wie ik een LAT-relatie heb, is net als ik enkele jaren geleden gescheiden. Ze heeft nu een nieuw huis gekocht voor haarzelf met het idee dat we op den duur daar samen gaan wonen. Ze heeft hiervoor een hypotheek afgesloten en daarnaast van mij een bedrag van 50.000 Euro geleend. Deze lening hebben we vast laten leggen bij onze notaris. Nu is het probleem : wat moeten we regelen voor het geval ik kom te overlijden? Daarbij wil ik graag de volgende zaken veilig stellen:
1. mijn vriendin moet blijven beschikken over het geleende geld zolang ze in haar nieuwe huis woont
2. het geleende geld moet uiteindelijk (als mijn vriendin t.z.t. haar nieuwe huis vrijwillig verlaat) door mijn kinderen geerfd worden.
Mijn vraag aan U is : kan dit geregeld worden b.v. via een officiele notarisakte?

Antwoord:

Geachte heer,

De kans is groot dat het al geregeld is. In de tekst van de schuldbekentenis kunt u nagaan wanneer de lening opeisbaar is. Doorgaans is dat niet zo als de schuldeiser (u dus) overlijdt. Dus bij uw overlijden loopt doorgaans de lening gewoon door.

Aan u kant heeft u dus een vordering op uw partner. Indien u geen testament heeft gemaakt, dan zijn uw kinderen de erfgenamen. In uw nalatenschap zit dus gewoon de vordering die u op uw partner heeft. Ook hierbij dus (denk ik) geen probleem.

Als u zekerheid wil hebben, dan kunt u natuurlijk altijd even navraag doen bij de notaris die de schuldbekentenis heeft gemaakt.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >