Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

kindsdeel opvragen na schuld familielid

1 oktober 2009

Vraag nummer: 13037 (oude nummer: 13963)

Hallo Mijnheer/Mevrouw

Mijn vader is vorig jaar overleden, wij zijn met 3 broers thuis, nu blijkt dat één van mijn broers een aanzienlijk geldbedrag heeft gekregen, alleen wordt dit geld nu teruggevorderd, mede met dit geld is wel de boedelbeschrijving gemaakt. Toen mijn moeder is overleden is het kindsdeel toen niet uitgekeerd en is op de langstlevende gekomen. Nu is mijn vraag kunnen wij nu dit kindsdeel al opvragen omdat wij denken dat de andere broer het geldbedrag niet kan teruggeven en wij denken dat hij nog meer schulden heeft.

Mvg R Waterlander

Antwoord:

Geachte heer,

Als er sprake is van een schenking dan hoeft het strikt genomen niet teruggegeven te worden. Via een aanspraak op de lagitieme portie, kan dat overigens weer anders zijn, maar dat terzijde. Is er sprake van de geldlening, dan kan het zijn dat het opeisbaar is bij de schuldenaar.

De kindsdelen ivm het overlijden van moeder zijn opeisbaar bij overlijden van de langstlevende en dat doe je bij de erfgenamen van de langstlevende. Meestal ben je dat ook weer zelf.

Print deze pagina

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder