verwerpen erfenis


19 mei 2020

Vraag nummer: 60801

Goedenavond,

Ik heb een vraag aan u en ik hoop dat u mij die kunt beantwoorden.
Ik ben bezig met het regelen van de erfenis van mijn overleden oom. We zijn met heel veel erfgenamen en inmiddels heb ik van al die erfgenamen hun gegevens die ik nodig heb voor de erfbelasting in te vullen. Nu komt een erfgenaam met de volgende vraag. Ik overweeg om mijn erfenis te verwerpen.
Is het dan zo dat zijn erfdeel automatisch naar zijn 4 kinderen gaat. Hoe weet ik dat. Hij gaf als voorbeeld stel dat ik € 10.000,00 krijg dan krijg ik € 2208,00 belastingvrij en over het resterende betaal ik 30%.
Maar hij denkt dat indien het naar zijn 4 kinderen gaat dat die ieder € 2500,00 krijgen en slechts over € 292,00 erfbelasting moeten betalen. Is dat zo een heel belangrijke vraag voor mij.
Dank je wel voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer,

Mag ik aannemen dat een notaris is betrokken bij een en en ander om een verklaring van erfrecht op te stellen. Indien dat zo is verwijs ik u naar betreffende notaris. Verder is het zo dat verwerping in beginsel geen invloed heeft op de verschuldigde erfbelasting. Door verwerping kan dus in beginsel niet een fiscaal gunstiger positie ontstaan.
Verwerping kan inderdaad plaatsvervulling tot gevolg hebben, maar voor de erfbelasting (betreffende de nalatenschap waarin wordt verworpen) maakt het dus in beginsel niet uit.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >